ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ COVID

 
ΘΕΩΡΩ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ (ΗΜΕΡΑ ΜΗΔΕΝ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID ΟΠΩΣ:
1.  ΠΥΡΕΤΟ ΕΣΤΩ ΧΑΜΗΛΟ ( ΔΕΚΑΤΑ )
2.  ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ
3.  ΣΥΝΑΧΙ
4.  ΒΗΧΑ
5.  ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
6.  ΕΝΤΟΝΗ ΚΟΠΩΣΗ
7.  ΜΥΑΛΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ
8.  ΔΙΑΡΡΟΙΑ
9.  ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΟΣΦΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ

ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η λήψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική και μόνον ιατρική συμβουλή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας και ίσως για τη ζωή σας.
Γνωρίζει άλλωστε ο φαρμακοποιός σας ως ευσυνείδητος και υπεύθυνος επιστήμων, ότι απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΩΣ η χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΛΕΟΝ, όσο κι αν εσείς επιμένετε, αφού η ευθύνη δεν ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστον σε εσάς λόγω άγνοιας, αλλά ανήκει αποκλειστικά σε εκείνον.
Για τους σοβαρώτατους κινδύνους που υπάρχουν ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ  

και οι συνέπειες από την αλόγιστη χρήση και αντίθετη προς τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης χορήγησή τους, χωρίς ιατρική και (μόνον ιατρική) συνταγή.

(ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΊΣ) 

Η χορήγηση και σωστή χρήση των αντιβιοτικών προϋποθέτουν:

  • Αξιολόγηση και λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού από τον ιατρό σας. 
  • Ιατρική εξέταση. 
  • Πιθανολόγηση από τον ιατρό, σχετική με τον μικροοργανισμό ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λοίμωξη. 
  • Διενέργεια σε κάποιες περιπτώσεις ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να προσδιορισθεί τόσον ο μικροοργανισμός, όσο και το είδος της λοίμωξης που προκλήθηκε π.χ. πνευμονία κ.λ.π. 

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία, δηλαδή αν δεν γίνει ιατρική διάγνωση, τότε η μεν λήψη του αντιβιοτικού χαρακτηρίζεται αλόγιστη ενώ η χορήγησή του θεωρείται αντίθετη προς τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.
Όλα να ανωτέρω προϋποθέτουν συνεννόηση αποκλειστικά με τον ιατρό σας.
 
Κυρίως κατά τη  χειμερινή περίοδο, συμβαίνουν συχνά διάφορες λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλονται σε ιούς, καθώς και γρίππη που και αυτή οφείλεται σε ένα ξεχωριστό ιό, τον ιό της γρίππης.
Σημειωτέον ότι ο εμβολιασμός της γρίππης προφυλάσσει μόνον από τη γρίππη και όχι από όλες τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις.
 
Τι γίνεται όμως με τα αντιβιοτικά ;

Η λήψη αντιβιοτικών σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις είναι όχι μόνον άσκοπη (αφού όπως  είναι γνωστό οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά), αλλά και επικίνδυνη για την υγεία σας και ίσως για την ίδια τη ζωή σας.
Το συχνό επιχείρημα του τύπου «μά γιατρέ μου, μόλις την άλλη φορά πήρα το αντιβιοτικό μου έπεσε ο πυρετός», περιγράφει απλώς  ένα τυχαίο γεγονός, δηλαδή ο πυρετός επρόκειτο να πέσει και έπεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αντιβιοτικό συνετέλεσε στην καταπολέμηση της ιώσεως.
Επίσης, η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είναι και επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος συνίσταται στο γεγονός
ότι δίνοντας ένα αντιβιοτικό, κάνουμε επίθεση εναντίον των ιών χωρίς όμως όπως προαναφέρθηκε να τους επηρεάζουμε, όμως ταυτοχρόνως κάνουμε και μία τελείως άδικη επίθεση εναντίον κάποιων άλλων βακτηριδίων τα οποία βρίσκονται κάποιες φορές στον ρινοφάρυγγα, χωρίς όμως να είναι παθογόνα, χωρίς δηλαδή να προκαλούν ασθένεια, χωρίς με άλλα λόγια να μας ενοχλούν.
Ένα τέτοιο μικρόβιο είναι επί παραδείγματι ο πνευμονιόκοκκος, ο οποίος ενώ συνήθως είναι μη παθογόνος, μπορεί κάποιες φορές να μετατραπεί σε παθογόνο, όταν για παράδειγμα πέσει για κάποιους λόγους η άμυνα του οργανισμού. Τότε λοιπόν αυτός ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή πνευμονία.

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή ;

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν στο παρελθόν αυτός ο πνευμονιόκοκκος έχει δεχθεί μια επίθεση με αντιβιοτικά χωρίς ο ίδιος να φταίει σε τίποτε (όπως σε μια ιογενή λοίμωξη), τότε έχει ήδη καταγράψει στη μνήμη του, στο DNA του, εκείνη  την άδικη επίθεση που δέχθηκε και όταν θα πρέπει, στην περίπτωση δηλαδή της πνευμονίας,  να τον πολεμήσουμε με αντιβιοτικά, εκείνος εκδικείται και συγκεκριμένα εκδικείται τον ίδιο τον ασθενή και τον όποιο άλλο ευθύνεται για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κατά το παρελθόν. Και ο τρόπος με τον οποίο εκδικείται είναι ότι απλά προβάλει αντίσταση δηλαδή αντοχή στα αντιβιοτικά. Και τότε αυτή η πνευμονία, μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του πάσχοντος.
 
Άλλοι κίνδυνοι από τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή είναι:
 

  • Η καθυστέρηση του ασθενούς να επισκεφθεί ιατρό, εφησυχασμένος ότι άρχισε μία δήθεν σωστή θεραπεία, χωρίς όμως να έχει γίνει ακριβής διάγνωση, με την πιθανότητα  να υποκρύπτεται μια πνευμονία, ή και κάτι άλλο ακόμη σοβαρότερο. 
  • Καθυστέρηση της διαγνώσεως μιας γρίππης η οποία θα πρέπει να γίνει  μέσα στο πρώτο 24 ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων, διότι ειδικά στην περίπτωση της γρίππης, υπάρχει ειδικό φάρμακο το οποίο αν και δεν είναι αντιβιοτικό, είναι ειδικό αντι-ιικό φάρμακο το οποίο προκαλεί άμεση υποχώρηση του πυρετού και της κακουχίας που προκαλεί η γρίππη και ακόμη συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών της.  Αυτό μάλιστα ισχύει τόσο για την εποχική, όσο και για τη νέα γρίππη των χοίρων, από τον ιό Η1Ν1. 
  • Ο κίνδυνος να εμφανίσει ο ασθενής μια αλλεργική αντίδραση, ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια από το αντιβιοτικό, το οποίο μάλιστα αν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, τότε κακώς το πήρε και δεν είχε κανένα όφελος από τη λήψη του.   


Με την ευκαιρία αυτής της πολύ χρήσιμης νομίζω ενημέρωσης, σας αναφέρω ότι όπως είναι ευνόητο όχι μόνο τα αντιβιοτικά, αλλά σχεδόν όλα τα φάρμακα χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και αναγράφεται στα κουτιά των φαρμάκων.
 
Συμπερασματικά,
μή ζητάτε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και μην δέχεσθε από οποιονδήποτε που δεν είναι αποκλειστικά ιατρός να σας υποδείξει τη λήψη οποιουδήποτε φάρμακου.
Σκόπιμη και άκρως απαραίτητη κρίνεται η έστω τηλεφωνική συνεννόηση με τον ιατρό σας πρίν μεταβήτε στο φαρμακείο. Άλλωστε ο φαρμακοποιός σας, ως ευσυνείδητος επιστήμων που είναι, γνωρίζει ότι απαγορεύεται  να σας χορηγήσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή έστω κι αν εσείς επιμένετε, επειδή απλούστατα εσείς αγνοείτε τον κίνδυνο ενώ εκείνος οφείλει να τον γνωρίζει.

Εκτός αυτού, ως επίσης υπεύθυνος επιστήμων, γνωρίζει ότι η ευθύνη για τη λήψη φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή δεν ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστον σε εσάς, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ότι δηλαδή εσείς αγνοείτε τον κίνδυνο.
Σε πολύ ειδικές και σπάνιες περιπτώσεις θα πρέπει ο ίδιος ο φαρμακοποιός να επικοινωνήσει με τον ιατρό σας μέσα στα πλαίσια της απαραίτητης για την υγεία του ασθενούς επιστημονικής συνεργασίας, προκειμένου να σας χορηγήσει κάποιο πολύ  απλό φάρμακο που ο ιατρός σας θα του υποδείξει,  κρίνοντας μάλιστα αν θα πρέπει να σας εξετάσει αμέσως ή αργότερα ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις. 


Φιλικώτατα,
 
Περικλής Δασκαλάκης
Ειδικός Παθολόγος 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 


Τα σημερινά υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, συχνά αντιπροσωπεύουν τους αυριανούς καρδιαγγειακούς ασθενείς και τα αυριανά θύματα της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη.

Παραδειγματίστε τα με τη δική σας σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Έχετε χρέος προς αυτά, αλλά και προς τις επόμενες γενεές, να το κάνετε.
Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις, σχεδόν πάντοτε αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μπορώ να προλάβω  τον διαβήτη τύπου 2  (διαβήτη των ενηλίκων) ;
 
( Γράφει ο Ειδικός Παθολόγος  Περικλής Δασκαλάκης )
 

Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο και αγωνιώδες ερώτημα για πολλούς και ιδιαίτερα για όσους έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού διαβητικούς (γονείς ή αδέλφια).
Η απάντηση λοιπόν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, δεδομένου ότι αναντίρρητα είναι «ΝΑΙ», υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν  πιστά τις οδηγίες που τους δόθηκαν από το γιατρό τους.
Ας ξεκινήσουμε όμως λέγοντας, ότι για να εκδηλωθεί ο Διαβήτης τύπου 2 ,απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
Βασική προϋπόθεση, είναι η κληρονομικότητα,δηλαδή η γονιδιακή επιβάρυνση του παγκρέατος που εκκρίνει την ινσουλίνη.
Χωρίς αυτήν, διαβήτης δεν μπορεί να υπάρξει, όσο παχύς και όσο αγύμναστος κι’ αν είναι κάποιος.
Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε, ότι το γονίδιο είναι η σφαίρα, και ότι δυστυχώς σε αυτή την επί μέρους αιτία του διαβήτη, δεν μπορούμε να παρέμβουμε.
Άς έρθουμε όμως τώρα στη δεύτερη προϋπόθεση,που σχετίζεται  με τον  τρόπο ζωής και  συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά το αυξημένο σωματικό βάρος, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης που οδηγούν στην ινσουλινοαντίσταση την οποία θα περιγράψω στη συνέχεια.
Αυτός λοιπόν ο τρόπος ζωής, θα λέγαμε ότι μοιάζει με τη  σκανδάλη, που αν πατηθεί, θα φύγει η σφαίρα,  γιατί απλούστατα στην περίπτωση αυτή, το γονίδιο του διαβήτη θα αποκτήσει δύναμη, θα «ξυπνήσει» καιθα εκδηλωθεί ο διαβήτης.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αποφύγουμε την εκδήλωση του διαβήτη?
Μα τι άλλο από το να φροντίσουμε να τρώμε πιο σωστά, να έχουμε σωστό σωματικό βάρος και να ασκηθούμε. ¨
Έτσι απλά, χωρίς φάρμακα.
Εννοούμε δηλαδή ότι,  αν κάποιος είναι παχύσαρκος ή απλά υπέρβαρος, η έχει μόνο αυξημένη περίμετρο μέσης έστω και χωρίς αυξημένο βάρος σώματος,  αν έχει δηλαδή αυτό που ονομάζουμε σπλαχνική παχυσαρκία, η μείωση του σωματικού βάρους έστω και λίγο, από 5 έως και 10% του αρχικού, είναι αρκετή σε συνδυασμό με την άσκηση, να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Το αν βέβαια κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και σε ποιο βαθμό, θα προσδιορισθεί από τον ειδικό, ο οποίος συνήθως είναι ο Παθολόγος ή ο Διατροφολόγος σας, που βάσει των ανθρωπομετρικών σας μετρήσεων (βάρος, ύψος,περίμετρος μέσης και ηλικία), θα σας προσδιορίσει ένα πρόγραμμα διατροφής με συγκεκριμένες  θερμίδες, για σταδιακή και όχι μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους. Εκείνος και μόνον εκείνος είναι αρμόδιος να προσδιορίσει, όχι μόνο τις θερμίδες του διατροφικού προγράμματος αλλά να το προσαρμόσει στις συχνά συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια και μειωμένη η «καλή χοληστερίνη» HDL).
Ο αυτοσχεδιασμός και κυρίως η παραπληροφόρηση από μη ειδικούς για γρήγορη και σημαντική απώλεια βάρους, είναι συνήθως εντυπωσιακή, αλλά με αποτέλεσμα εφήμερο και συχνά πολύ επικίνδυνη.
Επίσης,μια τέτοια εντυπωσιακή απώλεια βάρους θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μυικής μάζας περισσότερο από όσο θα έπρεπε, κάτι που οδηγεί στη μείωση του βασικού σας μεταβολισμού και στην επακόλουθη δυσκολία να χάνετε εύκολα βάρος στο μέλλον,δεδομένου ότι ο μυικός ιστός είναι ο μεταβολικά ενεργός, εκείνος δηλαδή που καίει τις θερμίδες.
Και αυτό, είναι ακριβώς εκείνο, που συχνά ακούγεται: «Χάλασε ο μεταβολισμός μου»και που στην ουσία είναι ο μεταβολισμός που εμείς τον χαλάσαμε !
Σχετικά δε με την άσκηση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μεγαλύτερης αξίας από την απώλεια βάρους, έτσι ώστε να λέγεται ότι: “Είναι προτιμότερο να είναι κάποιος παχύς και γυμνασμένος παρά να είναι αδύνατος και αγύμναστος» !
Όμως,για τι είδους άσκηση μιλάμε ;
Φαντάζεστε μήπως ασκήσεις δύσκολες σε γυμναστήριο με την καθοδήγηση κάποιου γυμναστή;
Ή μήπως φαντάζεστε τη χρήση μηχανημάτων με βάρη, έλξεις και ειδικές ασκήσεις που ίσως επιβαρύνουν το μυοσκελετικό ή το καρδιαγγειακό σας σύστημα ;
Ε λοιπόν, η περισσότερο ωφέλιμη άσκηση είναι το περιφρονημένο βάδισμα και τούτο διότι, εκγυμνάζει το 70% των μυών του ανθρωπίνου σώματος και προσφέρειμεγάλο καρδιαγγειακό όφελος στον οργανισμό, που είναι ανεξάρτητο από την όποια απώλεια βάρους.
Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα βάδισμα σχετικά γρήγορο, τόσο γρήγορο ώστε να μη λαχανιάζετε, συνήθως σε ρυθμό στρατιωτικής παρέλασης (το βάδισμα είναι προτιμότερο από το τρέξιμο),  για μισή ώρα την ημέρα, τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα ή 40 λεπτά 4 μέρες την εβδομάδα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας,συνεχόμενο, χωρίς διακοπή αν είναι εφικτό και σε έδαφος κατά προτίμηση οριζόντιο,χωρίς ανηφοριές και κατηφοριές.
Θα έκρινα όμως σκόπιμο να πούμε το γιατί η απώλεια βάρους και η άσκηση βοηθούν στην αποφυγή του Διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι η εμπειρία μου με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος ξέρει το γιατί κάνει κάτι,  τότε το κάνει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και επιμονή, επιτυγχάνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Στους διαβητικούς λοιπόν με διαβήτη τύπου 2, αλλά και σε εκείνους προς τους οποίους κυρίως απευθύνεται αυτό το άρθρο που βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο και που συνήθως είναι άτομα είτε παχύσαρκα είτε υπέρβαρα, είτε απλά έχουν αυξημένη περίμετρο μέσης και με μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αναπτύσσεται στον οργανισμό τους ένα φαινόμενο που ονομάζεται αυξημένη αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, που σημαίνει ότι η ινσουλίνη δεν μπορεί, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο έργο της και που κατά κύριο λόγο είναι:
1.Nα βάλει τη γλυκόζη της τροφής μέσα στα μυικά κύτταρα, ώστε να αποκτήσουν ενέργεια και ακόμη να πέσουν τα επίπεδά της στο αίμα και
2.Να ανακόψει την ανεξέλεγκτη νυχτερινή παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της μακράς έλλειψης τροφής,  αναλαμβάνει καθήκοντα παραγωγής γλυκόζης,  που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και επομένως για την ίδια τη ζωή μας.
Το πάγκρεας λοιπόν, που διαθέτει κατάλληλους αισθητήρες που δέχονται μηνύματα για το αν πρέπει και πότε πρέπει να εκκρίνει ινσουλίνη, αντιλαμβάνεται αυτή τη δυσκολία της ινσουλίνης λόγω της αντίστασης να «κάνει τη δουλειά της», και προσπαθεί  να εκκρίνει όλο και περισσότερη ινσουλίνη ώστε ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Αυτό όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλούνται να αποθέματα του παγκρέατος σε ινσουλίνη πολύ γρήγορα, δεδομένου μάλιστα ότι είναι περιορισμένα, λόγω της γονιδιακής επιβάρυνσης που προαναφέραμε.
Και τότε, γίνεται έκδηλος πλέον ο Διαβήτης.
Θέλετε λοιπόν να μάθετε τι κατορθώνετε με την μείωση του σωματικού σας βάρους, τη σωστή διατροφή και την άσκηση;
Απλούστατα μειώνετε αυτή την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, που έχει σαν επακόλουθο την μη κατασπατάληση των αποθεμάτων της από το πάγκρεας.
Είναι λοιπόν τόσο απλό τώρα που το κατανοήσατε, αλλά και τόσο σημαντικό για την πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2 των ενηλίκων, είναι το να κάνετε αυτά τα λίγα προληπτικά βήματα για μια καλύτερη ζωή,  δική σας αλλά και των παιδιών σας, για τα οποία μάλιστα θα αποτελέσετε το σωστό παράδειγμα.
Καλή σας επιτυχία και σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε γι’ αυτή σας την ενημέρωση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ  ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΚΡΥΩΜΑΤΟΣ»
(ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ)

           Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως Παθολόγος τους χειμερινούς μήνες, είναι να προσπαθώ με πολύ κόπο να διδάξω και να κάνω πολλούς ασθενείς να πιστεύουν ότι οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν οφείλονται σε κρύωμα αλλά σε μικρόβια και συνήθως ιούς.
          Είναι βέβαια γνωστό ότι αν εκτεθούμε σε κρύο περιβάλλον, μπορεί η μύτη μας να υγρανθεί και  να αρχίσει να τρέχει. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός, ότι ο κρύος αέρας στέγνωσε την υγρασία που φυσιολογικά υπάρχει στον βλεννογόνο της μύτης μας και ο οργανισμός μας για να μας προστατεύσει,  φροντίζει να αναπληρώσει την υγρασία, δηλαδή να προκαλέσει εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα. 
              Γι’ αυτό,μόλις βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο,  αυτή η υγρή μύτη επανέρχεται στο φυσιολογικό της.
               Αν όμως έχουμε λοίμωξη είτε από ιό είτε από μικρόβιο, η μύξα θα συνεχίσει να υπάρχει στη μύτη μας και ίσως να είναι χρωματισμένη.
              Όταν λοιπόν, ακούτε κάποια μαμά να φωνάζει ΝΤΥΣΟΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙΣ, ΚΛΕΙΣΕ ΤΟΠΑΡΑΘΥΡΟ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙΣ, έχετε υποχρέωση να την διορθώσετε και να της πήτε  ότι το κλειστό παράθυρο είναι εκείνο που προκαλεί τις λοιμώξεις και όχι το κλειστό.
Μα θα μου πήτε: ΓΙΑΤΊ ΓΙΑΤΡΕ, ΕΊΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ?
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΝΑΙ
ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ:
1.    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ
2.   Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ «ΚΡΥΩΜΑ», ΜΠΟΡΕΙ ΕΞ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ?
ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΑΠΛΩΣΕΙ ΡΟΥΧΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
ΤΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Η ΜΑΜΑ ΤΗΣ – ΜΑΡΑΚΙ ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙΣ.
ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΩΙ ΤΟ  ΜΑΡΑΚΙ ΚΑΝΕΙ 40 ΠΥΡΕΤΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ
ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ …
ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΩΙ 39 Ο ΠΥΡΕΤΟΣ
ΕΙΔΕΣ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕ
ΚΑΙ ΤΙ ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΚΡΥΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΘΑ ΥΠΟΠΤΕΥΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ.
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΟΒΑΡΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΟ – ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟ ΜΑΡΑΚΙ.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΥΧΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΝΕΙ ΒΗΧΑ.
ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ ??
ΑΣΦΑΛΩΣ  Η ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΚΡΥΏΜΑΤΟΣ.
ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ !!! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η «ΛΑΘΟΣ» ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς έχουν συνδυάσει στο μυαλότους την ανάγκη για λήψη αντιβιοτικών με κάποια συνήθη συμπτώματα  τα οποία θα σας αναφέρω ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ:
1.            ΠΥΡΕΤΌΣ
2.            ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ
3.            ΒΗΧΑΣ
4.            ΣΥΝΑΧΙ
5.            ΚΟΚΚΙΝΟΣΛΑΙΜΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ : ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΣΑΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ.
ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΒΗΧΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΑ.
ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΧΙ ΚΑΙ ΒΗΧΑΣ, ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΠΥΟΝ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ, Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ, ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ.
ΤΟ ΠΥΟΝ ΣΤΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΙΤΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ, ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΧΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ, ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΟΣ
ΕΠΙΣΗΣ, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ “ΚΟΚΚΙΝΟΥ» ΛΑΙΜΟΥ,  ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΙΤΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ, ΔΕΝΓΝΩΡΙΖΩ ΛΑΙΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ, ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΠΑΝΙΩΣ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΜΠΥΡΕΤΗ ΦΑΡΥΓΓΟΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΝΑ ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η COVID - 19
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Επικοινωνία 

Φιλολάου 39Α – Παγκράτι
Αθήνα, 11633


Τηλ.Ιατρείου: 210 7011732
Fax:               210 7560032
Κινητό:          6944 325600

Email:  intpadpm@otenet.gr 
Ιστότοπος: caremyhealth.eu   

   

Ο ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης